Христина Пеленьо

Христина Пеленьо 26.02.18

Авторська колонка: Як я була сироїдом і що з цього вийшло

Ми попросили фітнес-тренера та дієтолога Христину Пеленьо розказати про свій досвід сироїдства та поділитися результатами.

Христина Пеленьо — тренер та спеціаліст з харчування, що має 16,4 тис підписників в Instagram, власні програми харчування, коргі на ім'я Руді та щоденний мотиваційний пост для тих, хто хоче привчити себе регулярно пити воду. Крім того, останні місяці Христина ділилась в Instagram досвідом дотримання дієти, що скаладалась лише з необробленних продуктів — сироїдства. В авторській колонці для Sunny7 вона розказує про нове, що їй відкрилось під час цього експерименту, та про проблеми, які довелось вирішувати.

 

Люди поділяються на два типи: ті, хто думають, що сироїдство — це їсти лише сири, і ті, хто вважає, що на сироїдстві можна померти. Попри те, що я працюю з харчуванням не перший рік, 8 років вегетаріанка та не п’ю молоко, раніше я була людиною з другої групи: «Сироїдство — це дуже важко, сироїдство — не для мене і не про мене. Якщо сироїдство, то на декілька днів».

Я спробувала так харчуватися 7 днів, тоді 10, тоді 17. Потім вийшов місяць, а за ним і другий, тепер хочу триматися до кінця весни. Моя віра в себе зростала! У мене вийшло так харчуватися більше двох місяців і я  без проблем могла продовжувати, якби захотіла. 

Сироїдами стають за різних причин. Хтось хоче вилікуватися, хтось схуднути, хтось бути ідеально здоровим. Я ж захотіла випробувати себе, ще краще зрозуміти механізм харчової звички, дослідити цю їжу, і, звісно, подивитися на наслідки всього. В мене вийшло ідентифікувати та вирішити 8 проблем, з якими стикається сучасна людина, прагнучи стати сироїдом.

Перша проблема: я не можу їсти лише овочі та фрукти.

Є щось ситніше? Можна несмажені горіхи та насіння. А з цього вже роблять хлібці. Як роблять? От так, сушать при температурі 40 градусів. Наче це все лише на сонечку полежало, і не більше. Існує безліч сироїдських хлібців:  Sunfill, Ecosnack, «Жива кухня», «Сироїд», «Смак життя», «Добрі ТМ» та інші. Також можна замочувати зелену гречку.

Друга проблема: Де знайти ці хлібці?

У великих містах точно є «Еко-лавки». У Києві їх більше 30, тому не проблема. Є ще інші маленькі лавки з корисними продуктами «Здорова», «Імбир shop», «Бутерброд-сумасброд». Я закупляла в інтернеті їжу собі наперед. Це дешевше і займає менше часу. Зелена гречка продається вже і в супермаркетах.

Третя проблема: Тими хлібцями легко переїсти.

Бо вони зроблені з насіння і горіхів, а це — жири. Всі жири в два рази калорійніші за вуглеводні хлібці. 100 г хлібців — 500 ккал, і це було страшно, бо ситість я не дуже відчувала. Тоді зрозуміла, що найкраще купувати з зеленої гречки. Це вуглевод, і тут найменше калорій та жирів.

Четверта проблема: Лише хлібці, горіхи, гречка і овочі з фруктами?

Ні, ще можна насіння. І ще можна навчитися експериментувати з продуктами. Буває гречка з водоростями: норі і вакаме, а буває з журавлинним смузі і кедровими горішками. Бувають хлібці зі свіжим яблуком, а бувають з чіа-ікрою. Буває різне рослинне молоко, сире какао. Також, можна сухофрукти і мед, проте я від них теж відмовилася. Існують шроти, смузапи, проростки. 

П’ята проблема: Що їсти, коли з друзями?

Принести собі їжу, звісно. В сумці завжди треба мати їжу для себе. Якщо це кафе, то попросити сироїдський салат без заправки або в будь-якому випадку врятує фреш. Ще крутіший варіант — завести друзів у сироїдське кафе. Там вже є і піца, і суші-роли, і бургери з бурітто. Все сироїдське, проте дуже схоже на справжнє. Є навіть сир, який готують з кеш’ю і приправ)

Шоста проблема: Де брати білок?

З рослин. Всі живі організми мають білок, просто рослинні менше. Проте, рослинний білок краще засвоюється і розчіплюється до амінокислот. Оскільки я вегетаріанка, мені було без проблем брати білок лише з рослин. Я відмовилася від яєць та кисломолочних продуктів, додала в раціон більше проростків, зелені, замочених бобових.

Сьома проблема. Як не відчувати постійний голод?

Їсти! На сироїдстві ніколи не буде важкості від їжі, якщо ти не переїдаєш. Поїла — і часто навіть не відчула ті 500 ккал. Вирішила не хвилюватися про це і їсти, коли і скільки смакує. Помідори чері завжди в сумці, якщо захочу пожувати. Банан є у кожному магазині. Інколи за день у було 3-4 банани. Якщо щось ситніше — забігти за горішками. Рятували часті невеличкі перекуси.

Восьма проблема: Я сироїд, але є ймовірність, що наберу зайву вагу і зіпсується шкіра.

Так, таке теж можливе, якщо переїдати і зловживати цукрами. Якщо я почала їсти більше фруктів, значить відмовилася від сухофруктів, щоб не перевищувати дозу цукру. 

Цей досвід дозволив мені приєднатися до третьої категорії людей — сироїдів, що живуть так постійно. Інколи здавалося, що я відкриваю надздібності у собі. Навчилася шукати їжу для себе у всіх існуючих закладах. Відкривала безліч нових продуктів. Тривалість мого сну зменшилася до 5 год, і я чудово почуваюся. Я втратила трішки м’язів, але, якщо чесно, не дуже про них піклувалася на сироїдстві.

Мені хотілося бігати і стрибати, а не завантажувати себе роботою з вагою. Я знаю точно, що стала чистішою зсередини. Знаю, що нічого поганого своєму організму не зробила і ніколи не зроблю, якщо продовжу сироїдство. Я повірила, що все у світі реально, ще краще навчилася тримати з собою дисципліну і зрозуміла, як це моїм клієнтам, які приходять у світ невідомої їжі.

 

правильное питание, диета, колонка

Комментарии (0) Прокомментировать
    Комментариев нет, но ты можешь оставить первый комментарий :)